Ζώα υπό εξαφάνιση Ως απειλούμενο είδος εννοούμε ένα είδος από κάποιον ζωντανό οργανισμό που κατά πάσα πιθανότητα θα εξαφανιστεί. Πολλές χώρες έχουν νόμους που προστατεύουν τα είδη αυτά απαγορεύοντας το κυνήγι, περιορίζοντας την ανάπτυξη γης, ή δημιουργώντας καταφύγια. Η κατάσταση διατήρησης ενός είδους δηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα αυτό να εξαφανιστεί. Πολλοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της κατάστασης των ειδών, π.χ., στατιστικά νούμερα, όπως ο αριθμός των ζώων που απομένει, η συνολική αύξηση ή μείωση του πληθυσμού σε βάθος χρόνου, τα ποσοστά επιτυχίας αναπαραγωγής και οι γνωστές απειλές του κάθε είδους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα συγκεκριμένο είδος μπορεί να γίνει είδος υπό εξαφάνιση. Παρά το γεγονός ότι οι παράγοντες αυτοί μπορούν να αναλυθούν και να ομαδοποιηθούν, υπάρχουν πολλές αιτίες που εμφανίζονται κατ ‘επανάληψη. Παρακάτω αναφέρονται διάφοροι παράγοντες που οδηγούν σε εξαφάνιση ενός είδους:
Πριν από την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη, τα είδη υπέφεραν κυρίως από τοπικούς παράγοντες όπως το υπερβολικό κυνήγι και η καταστροφή των οικοτόπων. Με την επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τη βιομηχανική επανάσταση, η αλλαγή του κλίματος έχει αρχίσει να επηρεάζει την ασφάλεια των ειδών. Δυστυχώς, ο αριθμός των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση είναι μεγάλος. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:
|
|
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η ανθρωπότητα προσπαθεί να αποτρέψει την εξαφάνιση των ειδών:
Ελεγχόμενη Αναπαραγωγή: Η διαδικασία της αναπαραγωγής σπάνιων ή απειλούμενων ειδών σε ένα ανθρώπινα ελεγχόμενο περιβάλλον με περιορισμένες συνθήκες: όπως καταφύγια στην άγρια φύση, ζωολογικοί κήποι και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις. Η αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία έχει ως στόχο να σώσει τα είδη από την εξαφάνιση και έτσι να σταθεροποιήσει τον πληθυσμό του είδους.
Ιδιωτική κτηνοτροφία: Αν και η λαθροθηρία απειλεί με εξαφάνιση τα είδη, υπάρχουν νόμιμοι, κερδοσκοπικοί οργανισμοί ιδιωτικής κτηνοτροφίας που κάνουν το αντίθετο. Έτσι για παράδειγμα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός του μαύρου και του άσπρου ρινόκερου.