Ένας πραγματικός τζαζ θρύλος!
Σαξοφωνίστας που προέρχεται κατευθείαν από τη σχολή και την κληρονομιά του Charlie «Bird» Parker, o Charles McPherson έκλεισε φέτος τα 80 του χρόνια και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς στο άλτο και, φυσικά, να αποτελεί ένα από τα θρυλικά ιστορικά τζαζ ονόματα και πρόσωπα. Ο Charles McPherson ήταν επίσης και ο σαξοφωνίστας που επέλεξε ο Clint Eastwood για να «καλύψει» κάποια από τα σόλο του Charlie Parker που χρησιμοποίησε στο σάουντρακ της σπουδαίας ταινίας του, «Bird», του 1988.
Ένα χρόνο από την κυκλοφορία της πρώτης τους δισκογραφικής δουλειάς, οι Mottet έρχονται για πρώτη φορά στην ιστορική σκηνή του Half Note για δύο ξεχωριστές επετειακές εμφανίσεις. Έχοντας μαζέψει εμπειρίες και νέες ιδέες, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα γεμάτο ενέργεια και ευφάνταστες ενορχηστρώσεις με τραγούδια από τo άλμπουμ τους «Σ’ όλο τον κόσμο», διασκευές από κινηματογραφικές μουσικές μέχρι γνωστά κλασικά θέματα αλλά και κάποιες καινούργιες συνθέσεις.
Ο πετυχημένος τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος μετά από μια γεμάτη και ποικιλόμορφη δημιουργική χρονιά, με συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, παραστάσεις με συνεχόμενες παρατάσεις που απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές, ξεκινά την νέα καλλιτεχνική περίοδο με 4 εμφανίσεις στο Half Note Jazz Club. «Απόψε» και για τέσσερις Πέμπτες, ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος επιχειρεί να παρουσιάσει μια ιδιαίτερα φιλόδοξη μουσική πρόταση με ανανεωμένο ρεπερτόριο από την διεθνή και ελληνική μουσική σκηνή.
Η Θεοδοσία Τσάτσου επιστρέφει στο Half Note Jazz Club παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με νέα τραγούδια αλλά και παλιότερες επιτυχίες της και διασκευές που ταξιδεύουν σε ήχους μπλουζ, φανκ, σόουλ, τζαζ και, κυρίως, ροκ. Μουσικές που χαρακτηρίζουν την καλλιτεχνική παρουσία και ταυτότητα της Θεοδοσίας που εδώ και πολλά χρόνια ξεχωρίζει στη μουσική μας σκηνή, ξεκινώντας από τους Μπλε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και συνεχίζοντας με πολύ καλές και δημιουργικές συνεργασίες και δικές της παραγωγές που έχουν γράψει τις δικές τους σελίδες στη σύγχρονη μουσική μας σκηνή. Η ίδια σημειώνει: «Στο καινούργιο αυτό ταξίδι μας, πυρήνας είναι η μουσική της ψυχής μας. Με τραγούδια βρεγμένα, σε έναν νέο ήχο μέσα βουτηγμένα, χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τα φώτα, για να απολαύσουμε μαζί τη νέα μας φυσική συχνότητα. Τhat’s all, that’s soul!»
Συνδυάζοντας τον διαχρονικό μελωδικό χαρακτήρα με τις στρογγυλεμένες γραμμές και τις υφές, η μουσική του Jonathan Kreisberg συνεχίζει να προσελκύει μια αυξανόμενη διεθνή βάση ακροατών. Οι συνθέσεις του έχουν εκτελεστεί από το πρωτοποριακό κουαρτέτο του σε πέντε ηπείρους. Ως κιθαρίστας, ο ήχος και η τεχνική του επηρέασαν την επόμενη γενιά παικτών και συνέβαλαν αναμφισβήτητα στην εξέλιξη του οργάνου στην τζαζ.
Ο συνθέτης Άρης Βλάχος και η ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν παρουσιάζουν τη νέα τους μουσική παράσταση βασισμένη στη δισκογραφική τους συνεργασία αλλά και στις κοινές τους μνήμες και αγάπες από το διεθνές και ελληνικό τραγούδι. Η ξεχωριστή καλλιτεχνική χημεία που τους συνδέει και η δημιουργική ομάδα που τους πλαισιώνει έχουν σαν αποτέλεσμα δυνατές ερμηνείες και πρωτότυπες ενορχηστρώσεις για μια βραδιά μαγική κι απολύτως συλλεκτική.

«Μια ζωή στα βήματα του Coltrane»
Πρόκειται για έναν πραγματικό γίγαντα του σαξοφώνου που όμως ποτέ δεν έλαβε την αναγνώριση που του αξίζει! Ο Billy Harper προχώρησε καθαρά στα βήματα του μεγάλου John Coltrane και διακρίθηκε σε κάθε περίπτωση – από τη σκηνή των ρυθμ εντ μπλουζ του Τέξας, από όπου ξεκίνησε, ως την ορχήστρα του Gil Evans, με την οποία άρχισε να δείχνει την πραγματική του αξία σαν μουσικός και αυτοσχεδιαστής. Το βιογραφικό του είναι ξεχωριστό καθώς έχει παίξει με τους Jazz Messengers του ντράμερ Art Blakey και με το γκρουπ του Max Roach ενώ, όπως προαναφέραμε, είχε πάντα μια περίοπτη θέση στην ορχήστρα του Gil Evans ως σολίστ και ως συνθέτης («The Cry of Hunger»). Ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα του ήταν το άλμπουμ «Black Saint» (ευθεία αναφορά στον Coltrane) το 1975 που χάρισε και το όνομα στην ιταλική εταιρία που το κυκλοφόρησε και που αποδείχθηκε μια από τις πιο σημαντικές στον χώρο της σύγχρονης τζαζ.
Ένα ιδιόμορφο τρίο (πιάνο, hammond, ντραμς) αποτελούμενο από δύο «παλιούς» της ελληνικής τζαζ σκηνής και έναν νεότερο ντράμερ. Στο πρόγραμμα original συνθέσεις της Λ. Βογιατζόγλου και διασκευές της σε ρεμπέτικα τραγούδια και παραδοσιακές ελληνικές μελωδίες: «Αχάριστη» του μεγάλου Β. Τσιτσάνη, «Τι σήμερα, τι αύριο τι τώρα», «Μπλε παράθυρα» του Μ. Βαμβακάρη, Θρακιώτικος, «Τίλι-τίλι» από τη Δωδεκάνησο.
Μετά από μια σειρά επιτυχημένων διασκευών ο Δημήτρης Καλαντζής εμφανίζεται στο Half Note, σε μια βραδιά με original συνθέσεις του. Οι συνθέσεις αυτές καλύπτουν μια πολύ μακρά περίοδο που ξεκινά από το 1996, έχοντας ταυτόχρονα και μεγάλη στυλιστική ποικιλία. Ο βιρτουόζος Αντώνης Ανδρέου στο τρομπόνι, οι Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης στα ντραμς και Γιώργος Γεωργιάδης στο μπάσσο, που μαζί τους ο Δημήτρης Καλαντζής έχει πολύ μακρά ιστορία πολύ επιτυχημένων projects και συναυλιών. Εξαιρετική χαρά και τιμή αποτελεί (και με την ευκαιρία της μακρότερης παραμονής του στην Ελλάδα) η συμμετοχή του πολύ σημαντικού διεθνώς μουσικού και ακτιβιστή Gilad Atzmon στο σαξόφωνο.
«Ο φανκι λόγος και η world ποίηση της τζαζ»
Μάλλον δεν υπάρχουν πολλοί σύγχρονοι ποιητές που να διδάσκουν δημιουργική γραφή σε πανεπιστήμιο και, παράλληλα, να εμφανίζονται σε πλήθη κόσμου σε διάφορα φεστιβάλ. Ο Anthony Joseph είναι μια ξεχωριστή καλλιτεχνική προσωπικότητα που πρωτοπορεί στη σύγχρονη αφροβρετανική μουσική σκηνή. Στην ουσία είναι ένας τζαζ ποιητής που αντλεί από την εδραιωμένη ήδη τζαζ ποίηση και τον σουρεαλισμό σε συνδυασμό με τις μουσικές του ρίζες, που είναι αυτές της Καραϊβικής και ιδιαίτερα του Τρίνινταντ, απ’ όπου και προέρχεται.
Μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά βασισμένη σε μουσικά ιδιώματα της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου και αναπτύξεις ενταγμένες στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα της Jazz. Η ιδέα του Aegean Jazz project γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2010 στον απόηχο των συναυλιών του Markus Stockhausen και του Βασίλη Ρακόπουλου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Goethe και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα εγχείρημα πειραματικού ήθους που διατηρεί συγγένεια με αυτό που διεθνώς περιγράφεται με τον όρο “intuitive music”. Το 2019 το Aegean Jazz project παρουσιάζεται με τέσσερις εξαιρετικούς μουσικούς που πλαισιώνουν την κιθάρα του Β.Ρακόπουλου.
Οι dRom είναι μια μουσική κολεκτίβα. Μια παρέα από άτομα που τους ενώνει η αγάπη για τη μουσική των Βαλκανίων και τον αυτοσχεδιασμό. Ο κεντρικός πυρήνας των dRom αποτελείται από τον Θάνο Σταυρίδη στο ακορντεόν, τα πλήκτρα και τις συνθέσεις, τον Γιάννη Καρακαλπακίδη στην ηλεκτρική κιθάρα και το ηλεκτρικό μπάσο όποτε αυτό χρειαστεί και τον Χρήστο Τάσιο στα κρουστά και τα τύμπανα αντίστοιχα. Από τις πρώτες εμφανίσεις της μπάντας κιόλας στις περισσότερες εμφανίσεις συμμετέχει ο Γιώτης Κιουρτσόγλου στο ηλεκτρικό μπάσο ενώ αρχικά κλαρίνο και καβάλ έπαιζε ο Γιώργος Σκηπητάρης. Τα τελευταία τρία χρόνια κλαρίνο και σαξόφωνο παίζει ο Βασίλης Αθανασίου, ένας πολλά υποσχόμενος νέος μουσικός από τη Φλώρινα ενώ το σχήμα συνεργάζεται κατά καιρούς με τον Στάθη τον Άννινο, τον Γιώργο Τζούκα και τον Φίλλιπο Κωσταβέλη στο πιάνο.
Σπουδαίος καλλιτέχνης με ευρεία κοινωνική απήχηση, λαϊκός τροβαδούρος με όλη τη σημασία του όρου, ο Κώστας Χατζής έχει γράψει μια ολόκληρη ιστορία στο τραγούδι μας. Ξεκινώντας από εκείνο το τζαζικό «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου» του Μίμη Πλέσσα το 1961 ο Χατζής «χτενίζει» όλη του την ιστορία ξανά και ξανά στο Half Note Jazz Club μέσα από τα δικά του εμβληματικά τραγούδια αλλά και Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μαρκόπουλο, Χατζηνάσιο, Τόκα κ.ά. αναβιώνοντας στιγμές από την θρυλική εποχή εποχή των μπουάτ των ‘60’s και φθάνοντας με τη χαρακτηριστική βραχνάδα της φωνής του ως το κοινωνικό γίγνεσθαι του σήμερα. Τον Κώστα Χατζή συνοδεύουν δυο εξαίρετες φωνές και μια καταπληκτική ομάδα μουσικών που φροντίζει ενορχηστρωτικά ο πιανίστας Γιώργος Παγιάτης.